הורות משותפת, הסכם חיים משותפים, גישור וטיפול זוגי ומשפחתי - התמחות בקהילת הלהט"ב

במשך שנים עבדתי כמגשרת ומטפלת זוגית-משפחתית באגודה למען הלהט"ב. כך הכרתי מקרוב את ההתמודדויות של הקהילה הגאה ואת האתגרים הייחודיים עימם מתמודדים זוגות להט"בים. לכן, אני מאמינה בחשיבותם של הסכמים כמו הסכם חיים משותפים, הסכם הורות משותפת ועוד. אלו מעניקים מסגרת למערכת היחסים כולה. בהתאם לכך, בתהליכי גישור בקהילה אני מעניקה מעטפת רגשית, מקצועית, משפחתית ומשפטית מקיפה. כמו כן, אני מלווה זוגות ומשפחות חדשות המתמודדות עם אתגרי ההורות והזוגיות. 

מוזמנים ליצור קשר ולתאם פגישת הכרות בקליניקה בתל אביב או אונליין. 

"דורש קצת אינטליגנציה ובינה כדי להבין שאת.ה גאה, ואז זה דורש כמות עצומה של אומץ כדי לחיות את זה ולחיות את זה בגאון." 

(ג'ייסון בייטמן)

אתגרי הזוגיות החד-מינית

זוגות חד-מיניים מתמודדים עם אותם אתגרים המאפיינים את הזוגיות ההטרוסקסואלית. עם זאת, ישנם גם היבטים ייחודיים. למשל, סוגיות הנובעות מתהליכי היציאה מהארון, הן של הפרט והן של הזוגיות עצמה. או התמודדות עם המשפחות של כל אחד או אחת מבני הזוג, ומידת הקבלה שלהם את הזוגיות. כמו כן, סוגיות הקשורות להיבטים של חוק ושוויון בפני מוסדות המדינה. בראשן הזכות להיות הורים והקשיים הכרוכים בהבאת ילדים לעולם.

גישור בקהילת הלהט"ב

הסכם חיים משותפים נועד להסדיר את הזכויות והחובות של בני או בנות הזוג. ההסכם מתייחס להיבטי החיים השונים, כיום ובעתיד. לשם כך, הוא נותן את הדעת על מצבים עתידיים אפשריים כמו פרידה או הורות. יש לציין שההסכם מחייב משפטית וכי הוא מוגש לאישורו של בית המשפט. לכן, כל צד רשאי ויכול לבחור להתייעץ עם עורך דין לפני החתימה. 

סוגיה מורכבת נוספת בקהילה היא המעבר להורות. זאת משום שהרחבת התא המשפחתי כרוכה באתגרים רבים. ביניהם הקושי הזוגי והרגשי, הקושי הכלכלי, הקושי החברתי ועוד. זאת בעיקר משום שזוגות חד-מיניים נאלצים להתמודד עם פרוצדורות מורכבות, ארוכות ויקרות על מנת להפוך להורים. יש לציין כי הבאת ילד לעולם יכולה להיעשות בדרך של אימוץ, פונדקאות או הורות משותפת. זאת בכפוף למגבלות החוק במדינת ישראל. בכל אחת מהדרכים הללו ישנה חשיבות אדירה לקיומם של הסכמים המסדירים את מעמדם של כל אחד מההורים שבתמונה. וכן את הזכויות והחובות של כל אחד מההורים ושל הילדים. אם כך, הדרך המומלצת לגיבוש ההסכם היא דרך הגישור. היא מאפשרת להגיע להסכם המיטיב עם כל אחד מהצדדים תוך שמירה על טיב היחסים.

כאשר הזוג הגאה בוחר בהורות משותפת עם אמא או אבא נוספים מחוץ לזוגיות, עליהם לגבש הסכם הורות משותפת. הסכם כזה נחוץ על מנת לשמור על הזכויות של כל הנוגעים בדבר. עכשיו ובמשך שארית החיים. אנחנו אף פעם לא יודעים לצפות מה יקרה בעתיד, כיצד נרגיש ומה נרצה. ובוודאי שלא נדע לצפות את השינויים בנסיבות החיים של שאר השותפים להורות. לכן, ההסכם מתייחס לכל ה"תחנות" החשובות בחיים. החל משלב הכניסה להריון, ההיריון עצמו, גיל הינקות, הילדות ועד גיל 18. כמו כן, ההסכם צופה פני עתיד על ידי התייחסות למצבים אפשריים שיקרו בחיים (למשל מעבר דירה, בישראל או מחוצה לה, פרידה, מוות וכו'). 

איך אוכל לעזור?

גישור הסכם חיים משותפים

הליך גישור בקרב זוגות להט"בים במטרה לגבש הסכם חיים משותפים, כחלופה להסכם המחייב בפני החוק, הקיים בין זוגות הטרוסקסואליים נשואים. הליך הגישור נעשה ברגישות רבה ותוך הבנת המשמעות של ההסכם על המשך חייו של הזוג. ההסכם מבטא את הרצונות, השאיפות והערכים של כל הצדדים. כיום ובעתיד, אם וכאשר ישתנו נסיבות החיים או טיב היחסים בין בני או בנות הזוג. ההסכם מתייחס להיבטי החיים השונים, לסוגיות של רכוש וממון, למצב אפשרי של פרידה ולרצונות של שני הצדדים לגבי הורות. לכן, התהליך מאוד אישי ואמוציונאלי ומצריך ליווי מקצועי ורגיש, תוך הבנת החשיבות של שמירה על טיב היחסים בין הצדדים.

גישור הסכם הורות משותפת

הליך גישור בין שני צדדים שהחליטו להביא יחד ילדים לעולם ללא זוגיות. הורות משותפת יכולה להתקיים בין גבר לאישה שאינם בזוגיות או בין זוג הומואים/לסביות בזוגיות לבין אישה/גבר נוספים מחוץ לזוגיות. מדובר בסיטואציה מורכבת וחשוב מאוד לגבש הסכם שיסדיר את החובות והזכויות של כל אחד מהצדדים. כמובן תוך שימת דגש על טובתם של הילדים. ההסכם חייב להיות מאוד מקיף ולהתייחס לסיטואציות אפשריות בעתיד, להיבטי חיים שונים ולתקופות שונות בחיי ההורים והילדים. על מנת שההסכם יהיה מדויק ויתאים למשפחה הספציפית, חשוב שיעשה בליווי מקצועי וברגישות רבה.

טיפול זוגי או משפחתי בקהילת הלהט"ב

מעבר לקשיי הזוגיות החווים זוגות הטרוסקסואלים, זוגות גאים ומשפחות גאות נאלצים להתמודד עם קשיים ייחודיים המאפיינים את הקהילה. סוגיות של נישואין, הורות, שוויון זכויות כלפי החוק ומוסדות המדינה, קבלה חברתית. אלו עדיין סוגיות שנויות במחלוקת ולכן הן משפיעות מטבע הדברים גם על הזוגיות ועל המשפחה. לכן, חשוב שטיפול זוגי או משפחתי בקהילה יתייחס גם להשפעתן של סוגיות אלו על המארג המשפחתי והזוגי. וגם על כל אחד מבני או בנות הזוג שבתהליך.

לתיאום שיחת הכרות השאירו פרטים: