הדרכת הורים פרטנית

הורות היא התפקיד הגדול ביותר והמשמעותי ביותר שלנו כבר מרגע ההיריון ובמשך כל החיים. הילדים שלנו הם מה שהכי חשוב לנו בעולם – בריאותם, רווחתם, הצלחתם וכמובן האושר שלהם. אבל דווקא לתפקיד הכל כך חשוב הזה בחיים שלנו – אף אחד לא מכין אותנו! אנחנו לא עושים תואר בלהיות הורה מוצלח. שום מכללה לא מעניקה לנו תעודה בטרם נהפוך להורים, ואת הסטאז' שלנו אנחנו עושים על "הדבר האמיתי". בהדרכת הורים פרטנית אנחנו נציף קשיים שאנחנו חווים מול הילדים שלנו ונעבור תהליך לרכישת כלים שיחזקו את המסוגלות ההורית שלנו ואת היחסים עם הילדים. 

"לפני נישואיי היו לי שש תיאוריות על גידול ילדים; עכשיו יש לי שישה ילדים ואף לא תיאוריה אחת." ~ ג'ון וילמוט

מה זה הדרכת הורים פרטנית?

האמת היא, שגם אם היינו עושים תואר בהורות, אין לנו שום ערובה שנהיה הורים "מוצלחים". או שנעשה הכל "נכון"! ראשית, ההורות משתנה עם הזמן ומילד לילד. שנית, אנחנו משתנים, נסיבות החיים משתנות, וגם הצרכים של הילדים שלנו משתנים. לכן, כהורים אנחנו צריכים לשאוף לדבר אחד עיקרי – להיות הורים מודעים! כלומר, כל עוד אנחנו מודעים למשמעות ההורות שלנו והשפעתה על הילדים, מודעים לחוזקות שלנו ולנקודות התורפה שלנו כהורים, מודעים לקשיים של הילדים שלנו ולצרכים שלהם – אנחנו כבר באמצע הדרך להיות ההורים הכי "טובים" שאנחנו יכולים להיות.

בעיניי, הדרכת הורים פרטנית נועדה לשרת בדיוק תכלית זו – להפוך אותנו להורים יותר מודעים! ומרגע שאנו מודעים יותר, ההדרכה מציידת אותנו בכלים וידע למימוש הפוטנציאל המיטבי שלנו כהורים, לחיזוק תחושת המסוגלות ההורית שלנו ולשיפור מערכות היחסים והתקשורת במשפחה.

למי ומתי מתאימה הדרכת הורים פרטנית?

הדרכת הורים פרטנית יכולה להתאים להורים המתמודדים עם קושי ספציפי או הורים המעוניינים לחזק ולשפר את האווירה בבית. כמו כן, הורים שרוצים לחזק את המיומנויות ההוריות שלהם.

חשוב לזכור שהורות במאה ה-21 מתאפיינת באתגרים רבים. בין היתר בגלל אורח החיים המודרני, שבו אנחנו עסוקים ועמוסים ומתקשים לתת לילדים את מירב תשומת הלב והקשב שהם זקוקים להם. מעבר לכך, אנו מתמודדים עם סוגיות שלא היו קיימות בעבר. לפחות לא באופן בולט כמו היום. בעקבות זמן ה"מסכים", הסכנות שאורבות לילדינו מעבר למסך, תרבות הצריכה והשפע הרב שאליו התרגלו הם וגם אנחנו. על רקע זה אנחנו חווים קושי להגביל, לסרב, למנוע.. במיוחד כשאנחנו מוצפים רגשות אשמה על כך שאיננו מצליחים להקדיש להם מספיק זמן.

במהלך השנים כעו"ד בעבר וכיום כעו"ס ומגשרת, אני מלווה זוגות רבים בתהליכי גישור לפני גירושין. בהתאם לזאת, אני מאמינה מאוד בחשיבותה של הדרכה הורית להורים גרושים או בתהליך גירושין. ראוי לציין שזו תקופה מאתגרת ומטלטלת עבור המשפחה כולה, ובמיוחד עבור הילדים. לפיכך, תפקידינו להמשיך להיות הורים מודעים בתקופה זו, לראות את טובתם של ילדינו לנגד עינינו ולתמוך בהם בתהליך. לכן, הכינו את ילדכם לקראת השינוי המתקרב והעניקו להם תחושה של יציבות וביטחון למרות כל השינויים. כמו כן, נהלו את ההורות באופן מיטבי על אף שהזוגיות הסתיימה. כי השותפות להורות לא מסתיימת לעולם. יש לנו אחריות משותפת לבנות יסודות חדשים למערכת היחסים שלנו כהורים גרושים.

כמו כן, הדרכה הורית חשובה במיוחד במבני משפחה "חדשים". בהם יש התמודדויות הוריות המתווספות על אלו ה"רגילות". כך למשל הורים המגדלים ילדים במודל הורות שיתופי ללא זוגיות, אימהות יחידניות שמגדלות ילדים לבדן, הורים חד-מיניים ועוד. 

איך אוכל לעזור?

הדרכת הורים פרטנית

הדרכת הורים יכולה להיות כללית או ממוקדת בסוגיה מסוימת עימה מתמודדים ההורים. לרוב מדובר במספר מצומצם של מפגשים ממוקדי מטרה. בתהליך ההדרכה נעסוק ברכישת כלים ומיומנויות לשיפור המסוגלות ההורית והאווירה במשפחה ובבית. נגבש חזון הורי על פי הערכים המובילים אותנו בהורות ובחיים. ונלמד לתקשר באופן מקרב ולנהל את תגובותינו, כך שיעודדו שיתוף פעולה של הילדים.

הדרכה הורית להורים גרושים או בתהליך גירושין

פרידה וגירושין הם טלטלה קשה שעוברת על כל בני המשפחה, ובמיוחד על הילדים. בהדרכה הורית להורים גרושים או בתהליך גירושין, נלמד כיצד להכין את הילדים לקראת הפרידה וכיצד לנהל את ההורות באופן מיטבי על אף שהזוגיות הסתיימה, ולספק לילדים את מירב הביטחון והיציבות למרות השינויים הרבים. כמו כן, נלמד לגדל ילדים בשני בתים ולבנות מערכת יחסים חדשה לטובת הילדים.

הדרכת הורים בהורות משותפת

הורים המגדלים ילדים במודל הורות שיתופי, ללא זוגיות, מתמודדים עם אתגרי ההורות "הרגילים" לצד אתגרים נוספים הנובעים מהמבנה המשפחתי שיצרו. ההדרכה מתחילה לפעמים כבר במסגרת תהליך הגישור ליצירת הסכם הורות משותפת. לאורך כל הדרך עולות סוגיות הנוגעות להורות, כמו קבלת החלטות לגבי הילדים, אופן החינוך שלהם וכו'. מה קורה כשיש חילוקי דעות או אי הסכמה? כיצד מגדלים ילדים בריאים, בטוחים ומאושרים על אף האתגרים.

הדרכת הורים בקהילת הלהט"ב

הדרכה להורים בקהילת הלהט"ב עוסקת בסוגיות ההוריות ה"רגילות" עימן מתמודדים כל ההורים באשר הם הורים, לצד סוגיות הנובעות מההוויה הלהט"בית של ההורים. למשל, כל הנוגע לחוויה של הילדים בהיבט הרגשי – האם יחושו שונים כי אין להם אמא ואבא כמו לשאר הילדים בגן/בבית הספר? איזה תגובות יקבלו מהסביבה ובאילו כלים נצייד אותם כך שהתמודדותם תהיה מיטבית.

הדרכת הורים במסגרת טיפול משפחתי בגישת DBT לבני נוער מתמודדים ומשפחתם

רכישת כלים ומיומנויות הוריות לצד תמיכה רגשית להורים לבני נוער המתמודדים עם קשיים על רקע נפשי. ההדרכה ההורית הינה חלק מטיפול בגישת DBT, טיפול דיאלקטי-התנהגותי, במסגרתו כלל המשפחה, והנער או הנערה עצמם, רוכשים כלים להתמודדות, תמיכה וליווי מקצועי.

לתיאום שיחת הכרות השאירו פרטים: